9 Aralık 2020 Çarşamba

Çatlak Dişler Nasıl Teşhis Edilir?

Çatlak Dişler Nasıl Teşhis Edilir?
Diş hekimi tanı koymadan önce kişinin dişlerini inceler. Çatlak bir dişin teşhisi her zaman kolay değildir. Çatlak oluşmazsa diş hekimi kişiye diş öyküsünü ve sahip olduğu semptomları sorarak tanı koymaya çalışacaktır. Daha sonra, muhtemelen çatlakları tanımlamaya yardımcı olması için bir büyüteç kullanarak dişleri inceleyecektir. Ayrıca diş yüzeyindeki herhangi bir pürüzlü, çatlak kenarı yakalayan dental explorer adı verilen sivri uçlu bir alet de kullanabilirler. Diş boyası, çatlakları daha görünür kılar. Muayene sırasında, dişlerdeki çatlaklar diş etlerini tahriş Menderes Diş Hekimi etme eğiliminde olduğundan, diş hekimi diş etlerinde iltihap belirtileri olup olmadığını kontrol edecektir. Kişiden bir şey ısırmasını veya ağrının kaynağını bulmasını da isteyebilirler. Ancak diş röntgeni çekerler. Röntgenler her zaman çatlakların nerede oluştuğunu göstermeyebilir, ancak dişlerin pulpası ile ilgili sorunları ortaya çıkarabilirler. Dişin özü sağlıksız görünüyorsa, bu bir çatlağa işaret edebilir.

Diş Hekimi Ne Zaman Görülür?
Dişlerinde çatlak olduğundan şüphelenen herkes bir an önce diş hekiminden randevu almalıdır. Ağrı ve rahatsızlık olduğunda bunu yapmak özellikle önemlidir. Bununla birlikte, bazı ev ilaçları rahatsız edici semptomları hafifletebilir. Bu yöntemler aşağıdaki gibidir:
Dişleri temiz tutmak için ağzı ılık suyla çalkalamak
İbuprofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar almak
Şişliği azaltmak için yanağa soğuk kompres uygulamak
Ayrıca çatlamış diş ne kadar uzun süre tedavi edilmezse, diş hekiminin dişi kurtarması o kadar zorlaşır. Ancak enfeksiyon gibi komplikasyonlar da ortaya çıkabilir.

Çatlak Diş Tipleri
Diş çatlakları 40 yaşın üzerindeki kişilerde daha yaygındır ve kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Çatlaklar diş üzerindeki lokasyona göre uzunluk ve derinlik olarak değişiklik gösterir. En küçük çatlaklar deli çizgiler olarak bilinir ve diş minesinde gelişir. Kişinin bir ağrı eşiği çizgisini fark etmesi pek olası değildir ve semptomlara neden olmadıkça tedavi gerekli değildir. Dişlerde başka çatlak türleri de vardır, bu tipler şu şekildedir:
• Eğik supragingival çatlaklar: Bunlar sadece kreti etkiler ve dişeti çizgisinin altına uzanmaz. Sonuç olarak, genellikle çok acı vermezler.
• Eğik subgingival çatlaklar: Bunlar diş eti çizgisinin altına uzanır ve ağrılı olabilir. Kökü ortaya çıkarmak ve dişi eski haline getirmek için tedavi gerekir.
• Ayrık diş: Bu çatlak dişi ikiye böler. Diş hekimi muhtemelen sadece bir kuron ile restore edilecek bir parçayı kurtarabilir. Kişinin ayrıca kanal tedavisine ihtiyacı olabilir.
• Eğik kök çatlakları: Bu çatlaklar genellikle diş yüzeyinde görülmez. Hasar, diş eti çizgisinin altında, en çok çene kemiğinin altında meydana gelir. Diş çekimi genellikle bu tür çatlakların tek tedavisidir.
• Kırık uç: Bu, dişin çiğneme yüzeyinin bir kısmı kırıldığında oluşur. Kırık uç, en çok diş dolgusu çevresinde görülür.
• Dikey apikal kök çatlakları: Bu tip çatlaklar diş kökünden başlayıp üste doğru uzanır. Uzunluğu değişmekle birlikte genellikle ağrı nedeniyle dişin çıkarılması gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder